top of page

Digitale spor: Hvilke elektroniske spor finnes på utroskap, og hvordan oppdager du dem


1. Teknologi i moderne forhold


a. Økende avhengighet av teknologi i dagliglivet

Teknologien har en stadig større innvirkning på våre liv. Vi bruker mobiler, nettbrett og datamaskiner til å kommunisere, jobbe og underholde oss. Denne økende avhengigheten av teknologi har også ført til at vi blir mer sårbare for digitale spor som kan avsløre utroskap i et forhold. Undersøkelser fra blant annet England viser at de aller fleste utroskapshendelser, både korte og lagnvarige, legger igjen elektroniske spor.


b. Påvirkning av teknologi på kommunikasjon og intime forhold

Kommunikasjon og intimitet er viktige aspekter av ethvert forhold, og teknologien har gjort det enklere enn noen gang å holde kontakten med våre kjære, selv når vi er langt borte fra hverandre. Men denne samme teknologien kan også brukes til å skjule hemmeligheter og bedra en partner.


c. Intuisjon og løgndetektor i forhold til utroskap

Hvis du har en følelse av at noe er galt, bør du ikke ignorere den tanken. Intuisjonen har ofte rett i at noe er galt, selv om den ikke alltid er korrekt, og heller ikke alltid korrekt i eksakt hva som er galt. Intuisjonen er også kun en indikator. For å få bekreftet om intuisjonen er korrekt må du ha bevis. Løgndetektor er svært effektivt til å avdekke utroskap, og ofte bekrefter testen at utroskap har skjedd, men med en annen person, på et annet sted og tidspunkt enn hva partneren mistenkte. Selv om digitale spor kan bekrefte om utroskap har skjedd, så vill negative funn ikke si med sikkerhet om utroskap ikke har skjedd. Løgndetektor ofte den eneste metoden som kan avkrefte om utroskap har skjedd. Og løgndetektor er dermed ofte den eneste metoden som kan gjøre at dere blir ferdig med utroskapsmistankene en gang for alle.


d. Utroskap uten samleie og ulike former for utroskap

Mange klienter jeg har vil gjerne ha svar på om samboeren har hatt sex med noen andre. Men utroskap trenger ikke nødvendigvis å innebære samleie. De fleste tilfeller av utroskap handler om forsøk på å finne en annen, der forsøkene mislykkes. Det kan handle om flørt som ikke blir noe mer av, dans og kyssing på en jobbfest, eller to personer som havner i samme seng uten å fullbyrde samleie. Selv om de fleste vil være enige i at dette likevel er utroskap, er det viktig å huske på at utroskap kan ta mange former. Det kan være lurt å tenke gjennom hva utroskap er for dere, hvor grensene går, og eventuelt også hva dere ønsker svar på i en løgndetektortest. Dersom kunden sier at han/hun kun vil vite om fysisk sex med andre, så betyr det at jeg må la være å fortelle om all annen utroskap som jeg får vite om i testen. Tenk gjennom dette før en eventuell test.2. Vanlige elektroniske spor ved utroskap


a. Mistenkelige tekstmeldinger og e-poster

i. Hyppige meldinger fra ukjente kontakter

En av de mest åpenbare elektroniske sporene ved utroskap er hyppige tekstmeldinger, e-poster eller meldinger i sosiale medier fra ukjente kontakter. Undersøkelser viser at Messenger er appen dette skjer oftest. I alle fall som innledende kontakt. Dersom du har gode grunner til å mistenke utroskap kan det være lurt å følge med på om partneren din kommuniserer med noen de ikke vil at du skal vite om.

ii. Hemmelighetsfulle samtaler

Hvis partneren din har samtaler som de forsøker å skjule, eller som ikke gir mening når du leser dem, kan det tyde på at de har noe å skjule. Meldinger innimellom de andre som vises kan være slettet.

iii. Slettede meldinger og viktigheten av å se etter dem

Slettede meldinger kan være en indikator på utroskap. Det er ikke vanlig å slette meldinger uten en viktig grunn, og personer som er utro og sletter meldinger med den de er utro med, sletter med høy sannsynlighet de meldingene som er mest alvorlige for din del.


b. Skjulte sosiale medier-profiler

i. Falske eller anonyme kontoer

Personer som er utro, oppretter iblant falske eller anonyme kontoer på sosiale medier for å kommunisere med andre, uten at partneren får vite det. Disse kontoene kan være vanskelige å oppdage, men hvis du mistenker at partneren din har en skjult profil, kan det være lurt å undersøke nærmere.

ii. Hemmelige vennskap og kommunikasjon

Hemmelige samtaler på Messenger og i andre apper kan være ganske sikre tegn på utroskap. Hvis partneren din har venner eller følger personer som intuisjonen din føler ikke er helt greit, kan det være grunn til å være mistenksom og følge med. Det kan for eksempel være personer du tror eller mistenker at partneren din har en uvanlig god tone med, for eksempel en eks, en kollega på jobben osv. Likes i sosiale medier fra nye personer av motsatt kjønn, eller kommentarer/likes som fremstår som uvanlige, kan også være en indikator verdt å følge med på. Dette er selvfølgelig ikke bevis på utroskap, men verdt å følge med på om du føler på deg at noe er galt.


c. Bruk av datingapper

i. Opprettede profiler på datingapper som Tinder, Bumble, happn osv.

Hvis partneren din har opprettet en profil på en datingapp som Tinder eller Bumble, kan du være rimelig sikker på at han eller hun har gjort det for å møte andre mennesker bak ryggen din.

ii. Flørting og samtaler med andre brukere

Flørting og samtaler med andre brukere på datingapper eller andre steder, er i de fleste parforhold utroskap. Selv om disse samtalene ikke nødvendigvis har ledet til fysisk utroskap, så var det kanskje bare tilfeldigheter som gjorde at det ikke skjedde noe fysisk. Ikke tro på unnskyldninger om at opprettelse- eller bruk av Tinder profil ble gjort som alternativ til porno, for onani osv. Det er oftere mer korrekt at de kanskje har gjort det av flere grunner, der den ene grunnen er at de var åpen for-, eller søkte aktivt etter noen å møte. Selv om det ikke nødvendigvis betyr at de har vært fysisk utro, kan det være et signal om at de er misfornøyde i forholdet og vurderer- eller er åpen for å søke oppmerksomhet fra andre.


d. Slettede meldinger og viktigheten av å se etter dem

Som nevnt tidligere, kan slettede meldinger være et tegn på utroskap. Hvis partneren din sletter meldinger fra telefonen sin, kan det være fordi de prøver å skjule noe fra deg.3. Verktøy og teknikker for å identifisere potensielle digitale tegn på utroskap


a. Overvåkning av sosiale medier og e-post

Hvis du mistenker at partneren din er utro, kan det være effektivt å overvåke deres sosiale medier og e-post for å finne eventuelle tegn på utroskap. Dette kan inkludere å sjekke deres vennelister, meldinger og aktivitetslogg. Dette kan du i stor grad undersøke uten å logge deg inn på deres konto. Noen par har også en åpen avtale om at man kan lese hverandres e-poster, sosiale medier osv. Om du har en partner som har en spesiell jobb som krever hemmelighold, så må du respektere det. For eksempel om samboeren din er lege, psykolog eller lignende, og jobber med pasientinformasjon på hjemmekontor. Også mange andre yrker har krav om streng ivaretakelse av både persondata og bedriftssensitiv informasjon.