top of page

1. Teknologi i moderne forhold


a. Økende avhengighet av teknologi i dagliglivet

Teknologien har en stadig større innvirkning på våre liv. Vi bruker mobiler, nettbrett og datamaskiner til å kommunisere, jobbe og underholde oss. Denne økende avhengigheten av teknologi har også ført til at vi blir mer sårbare for digitale spor som kan avsløre utroskap i et forhold. Undersøkelser fra blant annet England viser at de aller fleste utroskapshendelser, både korte og lagnvarige, legger igjen elektroniske spor.


b. Påvirkning av teknologi på kommunikasjon og intime forhold

Kommunikasjon og intimitet er viktige aspekter av ethvert forhold, og teknologien har gjort det enklere enn noen gang å holde kontakten med våre kjære, selv når vi er langt borte fra hverandre. Men denne samme teknologien kan også brukes til å skjule hemmeligheter og bedra en partner.


c. Intuisjon og løgndetektor i forhold til utroskap

Hvis du har en følelse av at noe er galt, bør du ikke ignorere den tanken. Intuisjonen har ofte rett i at noe er galt, selv om den ikke alltid er korrekt, og heller ikke alltid korrekt i eksakt hva som er galt. Intuisjonen er også kun en indikator. For å få bekreftet om intuisjonen er korrekt må du ha bevis. Løgndetektor er svært effektivt til å avdekke utroskap, og ofte bekrefter testen at utroskap har skjedd, men med en annen person, på et annet sted og tidspunkt enn hva partneren mistenkte. Selv om digitale spor kan bekrefte om utroskap har skjedd, så vill negative funn ikke si med sikkerhet om utroskap ikke har skjedd. Løgndetektor ofte den eneste metoden som kan avkrefte om utroskap har skjedd. Og løgndetektor er dermed ofte den eneste metoden som kan gjøre at dere blir ferdig med utroskapsmistankene en gang for alle.


d. Utroskap uten samleie og ulike former for utroskap

Mange klienter jeg har vil gjerne ha svar på om samboeren har hatt sex med noen andre. Men utroskap trenger ikke nødvendigvis å innebære samleie. De fleste tilfeller av utroskap handler om forsøk på å finne en annen, der forsøkene mislykkes. Det kan handle om flørt som ikke blir noe mer av, dans og kyssing på en jobbfest, eller to personer som havner i samme seng uten å fullbyrde samleie. Selv om de fleste vil være enige i at dette likevel er utroskap, er det viktig å huske på at utroskap kan ta mange former. Det kan være lurt å tenke gjennom hva utroskap er for dere, hvor grensene går, og eventuelt også hva dere ønsker svar på i en løgndetektortest. Dersom kunden sier at han/hun kun vil vite om fysisk sex med andre, så betyr det at jeg må la være å fortelle om all annen utroskap som jeg får vite om i testen. Tenk gjennom dette før en eventuell test.2. Vanlige elektroniske spor ved utroskap


a. Mistenkelige tekstmeldinger og e-poster

i. Hyppige meldinger fra ukjente kontakter

En av de mest åpenbare elektroniske sporene ved utroskap er hyppige tekstmeldinger, e-poster eller meldinger i sosiale medier fra ukjente kontakter. Undersøkelser viser at Messenger er appen dette skjer oftest. I alle fall som innledende kontakt. Dersom du har gode grunner til å mistenke utroskap kan det være lurt å følge med på om partneren din kommuniserer med noen de ikke vil at du skal vite om.

ii. Hemmelighetsfulle samtaler

Hvis partneren din har samtaler som de forsøker å skjule, eller som ikke gir mening når du leser dem, kan det tyde på at de har noe å skjule. Meldinger innimellom de andre som vises kan være slettet.

iii. Slettede meldinger og viktigheten av å se etter dem

Slettede meldinger kan være en indikator på utroskap. Det er ikke vanlig å slette meldinger uten en viktig grunn, og personer som er utro og sletter meldinger med den de er utro med, sletter med høy sannsynlighet de meldingene som er mest alvorlige for din del.


b. Skjulte sosiale medier-profiler

i. Falske eller anonyme kontoer

Personer som er utro, oppretter iblant falske eller anonyme kontoer på sosiale medier for å kommunisere med andre, uten at partneren får vite det. Disse kontoene kan være vanskelige å oppdage, men hvis du mistenker at partneren din har en skjult profil, kan det være lurt å undersøke nærmere.

ii. Hemmelige vennskap og kommunikasjon

Hemmelige samtaler på Messenger og i andre apper kan være ganske sikre tegn på utroskap. Hvis partneren din har venner eller følger personer som intuisjonen din føler ikke er helt greit, kan det være grunn til å være mistenksom og følge med. Det kan for eksempel være personer du tror eller mistenker at partneren din har en uvanlig god tone med, for eksempel en eks, en kollega på jobben osv. Likes i sosiale medier fra nye personer av motsatt kjønn, eller kommentarer/likes som fremstår som uvanlige, kan også være en indikator verdt å følge med på. Dette er selvfølgelig ikke bevis på utroskap, men verdt å følge med på om du føler på deg at noe er galt.


c. Bruk av datingapper

i. Opprettede profiler på datingapper som Tinder, Bumble, happn osv.

Hvis partneren din har opprettet en profil på en datingapp som Tinder eller Bumble, kan du være rimelig sikker på at han eller hun har gjort det for å møte andre mennesker bak ryggen din.

ii. Flørting og samtaler med andre brukere

Flørting og samtaler med andre brukere på datingapper eller andre steder, er i de fleste parforhold utroskap. Selv om disse samtalene ikke nødvendigvis har ledet til fysisk utroskap, så var det kanskje bare tilfeldigheter som gjorde at det ikke skjedde noe fysisk. Ikke tro på unnskyldninger om at opprettelse- eller bruk av Tinder profil ble gjort som alternativ til porno, for onani osv. Det er oftere mer korrekt at de kanskje har gjort det av flere grunner, der den ene grunnen er at de var åpen for-, eller søkte aktivt etter noen å møte. Selv om det ikke nødvendigvis betyr at de har vært fysisk utro, kan det være et signal om at de er misfornøyde i forholdet og vurderer- eller er åpen for å søke oppmerksomhet fra andre.


d. Slettede meldinger og viktigheten av å se etter dem

Som nevnt tidligere, kan slettede meldinger være et tegn på utroskap. Hvis partneren din sletter meldinger fra telefonen sin, kan det være fordi de prøver å skjule noe fra deg.3. Verktøy og teknikker for å identifisere potensielle digitale tegn på utroskap


a. Overvåkning av sosiale medier og e-post

Hvis du mistenker at partneren din er utro, kan det være effektivt å overvåke deres sosiale medier og e-post for å finne eventuelle tegn på utroskap. Dette kan inkludere å sjekke deres vennelister, meldinger og aktivitetslogg. Dette kan du i stor grad undersøke uten å logge deg inn på deres konto. Noen par har også en åpen avtale om at man kan lese hverandres e-poster, sosiale medier osv. Om du har en partner som har en spesiell jobb som krever hemmelighold, så må du respektere det. For eksempel om samboeren din er lege, psykolog eller lignende, og jobber med pasientinformasjon på hjemmekontor. Også mange andre yrker har krav om streng ivaretakelse av både persondata og bedriftssensitiv informasjon.


b. Bruk av sporingstjenester og applikasjoner

Det kan fremstå som fristende å installere sporingstjenester og applikasjoner på partnerens mobiltelefon, eller GPS i partnerens mobil. Det er ikke sjelden jeg har kunder som har installert skjult kamera og lydopptakere hjemme. Disse tjenestene kan gi deg innsikt i hvor partneren tilbringer tiden sin, hvem de snakker med, hva de snakker om, og hjelpe deg med å oppdage eventuelle uforklarlige avvik i deres rutiner. Vær imidlertid oppmerksom på at overvåking av partneren din på denne måten er klare brudd på norsk lov og samboeren ditt sitt personvern. Du kan være 100% sikker på at det vil ødelegge tilliten i forholdet når dette oppdages. I tillegg vil du fremstå som en skrullete, creapy freek som partneren din vil føle ubehag med å være sammen med. Om du har tanker om å bruke slike midler, så bør du slå fra deg den tanken raskt. Dette er ikke en klok måte å gå frem på om du ønsker å finne ut av utroskap.


c. Å snakke med felles venner og bekjente

Felles venner og bekjente kan gi deg verdifull informasjon om partnerens oppførsel når du ikke er til stede. Spør dem om de har lagt merke til noe uvanlig eller mistenkelig, og vær oppmerksom på deres observasjoner. Men vær forsiktig med ikke å sette dem i en ubehagelig posisjon eller skape konflikter. Jeg har ofte par som kommer til meg, der den som mistenkes har det fryktelig vondt, fordi han / hun føler seg uthengt som utro av partneren (anklageren), etter at utroskapsmistankene ledet til at anklageren forhørte seg med familie, venner osv, eller konfronterte en person anklageren trodde den mistenkte var utro med. Det å henge ut partneren sin slik gjør det svært vanskelig å reparere forholdet i etterkant, selv i de tilfeller en løgndetektortest kan bekrefte at utroskap ikke har skjedd. Hør gjerne forsiktig rundt, men skal du konfrontere noen bør du konfrontere vedkommende med bevis. For eksempel utskrifter fra samtalelogg osv.


d. Konfrontere partneren din

Hvis du mener at du har samlet nok bevis for å støtte mistanken om utroskap, kan det være på tide å konfrontere partneren din. Vær ærlig om dine bekymringer, og gi dem muligheten til å forklare seg. Kommunikasjon og åpenhet er avgjørende for å bygge tillit og opprettholde et sunt forhold. Tøffe konfrontasjoner løser ingenting for noen av dere.4. Hvordan håndtere utroskap og gjenopprette tilliten i forholdet


a. Søk profesjonell hjelp

Hvis du og partneren din bestemmer dere for å bli kvitt frykt og ubehagelige mistanker om utroskap, så bør dere kontakte meg så snart som mulig. De parene som tar løgndetektortest kort tid etter at mistanker om utroskap har oppstått, klarer seg ofte fint uten annen profesjonell hjelp i etterkant. Dess lengre tid det har gått siden utroskapsmistankene oppstod, dess større behov vil det være for hjelp fra psykolog / parterapeut i ettertid. Jeg anbefaler sterkt at dere finner en terapeut som er kompetent på adferdsendringer, og som kan hjelpe dere med å nullstille de adferdsendringene som dere har pådratt dere underveis mens dette pågikk. Dess mer utdannelse psykologen har, dess bedre. Dess mer vitenskapelig rettet utdannelse innen kognitiv terapi / adferdspsykologi, dess bedre. Den hjelpen disse parene oftest trenger er å nullstille og endre adferd. Denne slags terapi handler ikke om å fortelle hele barndommen sin, eller at terapeuten skal granske sjelen og dine indre demoner. Adferdsterapi er noe helt annet. Det å søke hjelp av profesjonelle i slike situasjoner er svært mye billigere enn å gå den stadig mer dramatiske og tunge veien mot skilsmisse. Skilsmisse er mye dyrere enn mange er klar over. I tillegg er den emosjonelle kostnaden enormt høy når man skilles som følge av utroskapsmistanker. Jeg har par som har gått i årevis med slike mistanker og plager, og holder på å drive hverandre til vanvidd og uførhet. Gjør dere selv en stor tjeneste: Søk hjelp så snart som mulig. Det er også mange kloke arbeidsgivere som forstår at slike situasjoner bør løses så raskt som mulig. Det kan være de til og med dekker kostnadene. Men ved utroskapsmistanker bør dere ta test før parterapi, sånn at dere slipper å bruke 40.000 og mange timer på terapi som ikke gir svar på om utroskap har skjedd eller ikke.


b. Sett tydelige grenser og forventninger

Etter utroskap er avdekket er det viktig å etablere tydelige grenser og forventninger for fremtiden. Dette kan inkludere åpenhet om kommunikasjon med andre mennesker, gjensidig innsikt i hverandres digitale liv, og dere må snakke mye om hva som er akseptabel og ikke akseptabel oppførsel.


c. Tid og tålmodighet

Gjenoppretting av tillit etter utroskap tar tid og tålmodighet. Begge parter må være villige til å jobbe sammen for å helbrede sårene og bygge et sterkere og mer åpent forhold. Dette innebærer å være ærlige om følelsene deres, og å gi hverandre tid og rom til å bearbeide og komme seg videre. Det postive i all dramatikken rundt utroskapsmistanker er at par som kjemper seg gjennom dette ofte melder tilbake at de har det bedre enn noen gang tidligere, fordi den jobben de la ned etter løgndetektortest og samtaler gjorde at de kom nærmere hverandre.5. Avslutning

Det vil nesten alltid finnes digitale spor når utroskap har skjedd, og det er viktig å være oppmerksom på dem om du begynner å mistenke at noe ikke stemmer i forhold til mulig utroskap. Være årvåken og kommunisere åpent med partner. Ikke bryt lover og regler, og ikke gjør noe som ytterligere ødelegger tilliten i parforholdet.


Til sist: Det å spørre samboeren om å ta en løgndetektortest er ofte et ubehagelig tema å ta opp. Men det er mer ærlig, mindre konfliktskapende og en ryddigere måte å bli ferdig med utroskapsmistanker for dere begge. Å spionere på partneren sin kan kanskje finne ut av utroskap, men kan potensielt også fullstendig ødelegge alle muligheter til å reparere et forhold. Ville du selv ønsket å dele resten av livet ditt med en partner som spionerte på deg, og tok opp alle samtalene du hadde med alle du snakket med på lydbånd?


Spør heller partneren om å ta en test. Har du en samboer som er villig til å være der for deg, og hjelpe deg å bli kvitt de vonde mistankene, så kommer samboeren din til å takke ja til testen. Det kan være godt for dere begge å bil ferdig med slike mistanker og begynne å se fremover - sammen.
Camilla og Lars hadde vært sammen i flere år og hadde nylig blitt forlovet. De hadde alltid hatt et sterkt forhold, men en dag mottok Camilla en anonym melding som hevdet at Lars hadde vært utro med en kvinne de begge kjente til fra den gang de ble sammen. Meldingen kom som et sjokk. Camilla begynte å se seg tilbake. Når hun fikk tenkt seg om var det faktisk mange hendelser som hun hadde fortrengt, men som vekket tvil og mistanke. Hadde Lars hatt noe med den kvinnen?

Hun konfronterte Lars, men han benektet påstandene og forsikret henne om at han alltid hadde vært trofast. Camilla var fortsatt usikker og visste ikke hva hun skulle tro. Hun begynte å gruble og lette etter tegn på utroskap, men fant ingen bevis. Hvordan skulle hun klare å finne bevis på utroskap som kanskje lå flere år tilbake i tid? Flere netter mens Lars sov, stod hun opp alene og sjekket hun både mobilen, bankutskrifter, hans Google Maps logg, sosiale medier og det hun kunne finne av meldinger. Men hun ble ikke klokere. Enten var han god på å skjule dette, eller så lå det for langt tilbake i tid. Han hadde jo også byttet telefon for et år siden.

Camillas venninne foreslo på spøk at hun burde be Lars ta en test med løgndetektor. Etter at hun fikk tenkt seg om var det spøkefulle forslaget kanskje bedre enn venninnen hadde tenkt seg. Hun bestemte seg for å be Lars om å ta en løgndetektortest for å avklare situasjonen. Om han faktisk hadde vært trofast, og ønsket å være der for henne når ting ble vanskelig, så burde han også stille opp og hjelpe henne med å gjenopprette tilliten i forholdet.

Lars ble både trist og sint over mistanken Camilla rettet mot han, men forsto hvor viktig det var for Camilla å få svar. Han forstod også at hun ble mistenksom, da den anonyme meldingen Camilla inneholdt mange detaljer som ga Camilla svar på ting hun hadde grublet på før. Han gikk med på å ta testen.


Minutter etter at testen var ferdig, gikk polygrafisten gjennom testen med henne og Lars. Polygrafisten forklarte at Lars hadde vært helt trofast, og at testen viste 99% sannsynlighet for at han hadde svart sant på spørsmålene i testen. Det var ikke mulig å få hundre prosent, så dette var en svært høy score. Polygrafisten tok seg også tid til å vise og forklare, slik at hun selv kunne se det han forklarte.

Den anonyme meldingen hadde vært en ondsinnet løgn, og sannheten kom endelig for en dag. Camilla følte lettelse og skyldfølelse for å ha latt tvilen komme inn i forholdet deres.

Med sannheten avslørt, kunne Camilla og Lars legge tvilen og usikkerheten bak seg og fortsette å bygge sitt liv sammen. Løgndetektortesten ga dem den klarheten de trengte og hjalp dem å gjenopprette tilliten og styrken i forholdet.

Camilla og Lars' historie viser hvordan løgndetektortester kan være en effektiv måte å avklare mistanker og avsløre sannheten. Hvis du også står overfor en lignende situasjon, kan en løgndetektortest være et nyttig verktøy for å finne svar og gjenopprette tilliten i ditt forhold. Navn og detaljer er fjernet for at ingen personer skal bli gjenkjent. For øvrig er dette en veldig typisk situasjon for mange par som får behov for løgndetektortest, og er derfor ganske representativ for saker som havner hos oss. Som i Lars og Camillas tilfelle, viste testen at han hadde vært trofast. I mange andre saker viser testen at utroskap har skjedd.


Innledning:

Mistanker og anklager om utroskap er blant de mer smertefulle, opprivende og ødeleggende opplevelser et par kan gå gjennom. Ofte fører mistanken om utroskap til en ond spiral av anklager, mistillit og usikkerhet, der også selve diskusjonene og anklagene kan forverre situasjonen. I denne bloggposten tar jeg opp noen momenter som viser hvordan og hvorfor mistanker om utroskap kan forsterkes når temaet diskuteres hjemme, hvordan dette kan føre til feilaktige konklusjoner, og hva dere kan gjøre for å komme bedre ut av situasjonen dere har havnet i:


  1. Unnvikende svar og adferdsendringer Når mistanken om utroskap blir et tilbakevendende tema i hjemmet, kan dette føre til at partneren som blir anklaget begynner å opptre unnvikende, svarer uvanlig eller rart, eller kan noen ganger også opptre annerledes eller rart. Dette kan ha en rekke ulike årsaker, som for eksempel 1) stress relatert til følelsen av å bli angrepet, 2) stress- eller desperat ønske om å unngå konflikt. Unnvikende og rare / uvanlige svar blir ofte tolket som tegn på utroskap, selv om vi som jobber med dette vet at den slags tegn er like treffsikker som om du hadde kastet krone og mynt. Adferdsendringer og rare svar kan også skyldes personligheten til den som anklages. Noen personlighetstyper reagerer rett og slett annerledes enn de fleste andre når de blir anklaget for å være utro.

  2. Menneskelige forsøk på løgndeteksjon Ifølge en av de største studiene på menneskelig evne til å avsløre løgn og sannhet, Bond & DePaulo, 2006, som involverte 24 483 mennesker, er den gjennomsnittlige menneskelige evnen til å avsløre løgn bare 47%, der 50% tilsvarer at man like gjerne kunne kastet mynt om partnerens troverdighet. Denne studien, samt en oppfølgingsstudie publisert i 2009 dokumenterte også at verken politi, psykologer eller andre profesjonelle løgnavslørere var mer treffsikker enn studenter eller gjennomsnittet av befolkningen. Forskerne advarte sterkt mot å tro at det finnes mennesker som er uvanlig dyktig til å avsløre løgn. Denne kunnskapen innebærer at selv når vi tror vi er gode til å vurdere om partneren vår er ærlig, kan det likevel være at vi tar feil.

  3. Bekreftelsesbias og mistillit Når mistanker om utroskap vokser, er det en tendens til å se etter bekreftelse på ens egne antagelser. Dette kalles bekreftelsesbias og kan føre til at vi overtolker små tegn og oppførsel som bevis på utroskap. Dette kan ytterligere forsterke mistillit og føre til en ond spiral av anklager og konflikter.

  4. Gjenopprette tillit. Den som begynne å mistenke utroskap- helt uavhengig av hvordan eller hvorfor mistankene oppstod, kan ikke bare si til selv at mistankene skal forsvinne. Og det er vanskelig å bygge økt grad av tillit når den ene parten sterkt mistenker den andre for utroskap og tillitsbrudd. For å rette opp slik situasjon er det vår erfaring at det kun er polygraftest (løgndetektor) som evner å gi gode nok- og treffsikre nok svar til å kunne nøytralisere mistanker og anklager.

  5. Kommunikasjonens betydning For å bryte denne onde spiralen er det viktig å ha en åpen og ærlig kommunikasjon om mistankene og bekymringene dere har. Prøv å forstå hverandres perspektiver og vær villig til å lytte uten å dømme. Dette kan bidra til å lette spenningen og skape en tryggere atmosfære for samtale. Om dere sliter med å få det til alene, så søk hjelp. Det er ikke et nederlag å be om hjelp. Tvert imot viser det styrke at dere våger å ta grep om situasjonen.

  6. Å søke profesjonell hjelp Hvis mistanken om utroskap vedvarer og diskusjonene hjemme ikke fører til en løsning, kan det være nyttig å søke profesjonell hjelp. En nøytral tredjepart kan hjelpe dere med å navigere gjennom vanskelige samtaler og følelser og finne en vei videre.

Konklusjon: Mistanke om utroskap kan føre til en ond spiral av diskusjoner, mistillit og usikkerhet som forverrer situasjonen og kan føre til feilaktige konklusjoner. For å bryte denne spiralen er det viktig å ha en åpen og ærlig kommunikasjon, samt vurdere å søke profesjonell hjelp for å rette opp tillitskrisen.


Det er viktig å bite seg merke i at mistankens onde spiral kan forsterkes av feilaktig løgndeteksjon, bekreftelsesbias og unnvikende adferd som kan skyldes andre årsaker enn utroskap. Utroskapsmistanker er derfor ikke noe man bør bære på for lenge før man søker hjelp.

Ved å forstå disse faktorene og arbeide med å forbedre kommunikasjonen, kan par finne en vei ut av mistanken og mot en sterkere og mer tillitsfull relasjon.

bottom of page